Jaargang 19
Nummer 7 - juli 2021
Fred de Vries - Auteur

Ernstige leverschade bij Iberogast

Bijwerkingencentrum Lareb heeft een melding ontvangen van ernstige leverschade na gebruik van Iberogast. Deze bijwerking staat uiteraard niet in de bijsluiter.

Iberogast is een kruidengeneesmiddel voor maag-darmklachten, zoals maagpijn en misselijkheid. Het is zonder recept te koop bij apotheek of drogist.

Een van de negen kruiden in Iberogast is stinkende gouwe (Chelidonium majus). In wetenschappelijke bronnen wordt dit kruid echter al veel langer verband gebracht met potentieel ernstige leverbeschadigingen.


Handboek PDD-NOS Column: juli 2021

Lareb heeft het CBG geinformeerd over de melding. Momenteel wordt op Europees niveau een generieke beoordeling uitgevoerd van alle bijwerkingen die gemeld zijn voor Iberogast. De melding van Lareb is door het CBG toegevoegd aan deze zaak. Naar aanleiding van de uitkomst van dit onderzoek zal worden besloten of de bijsluiter moet worden aangepast.

Lees hier de analyse van de melding.

Ik had al veel eerder mijn bedenkingen tegen dit homeopathische kruidendrankje. De marketing was veel te actief, de prijs veel te hoog en de bestanddelen vertoonden teveel overeenkomsten met Beerenburg, de Friese nationale alcoholische drank. Zie hier.